włoskie jedzenie w Krakowie

Bardzo dobrą wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki bezbłędnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w najwyższym stopniu właściwe? Najczęściej jest tak, że najpoprawniej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezmiar przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak też Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, w takim razie zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *