makarony z mozzarellą

Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a szczegółowo z rejonu Kampania.
galbani

Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu
włoska kuchnia   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd więc wziąć pionierski, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w gruncie rzeczy należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *